fredag, oktober 12, 2007

Det var billettkontroll, takk!

Fenomenet jeg nå skal beskrive har jeg observert først de siste par åra. Antakelig henger det sammen med at jeg tidligere bare reiste med rendyrka proffpendlertog, men nå er prisgitt avgangene belemret med skoleungdom og tilfeldig reisende. Disse er åpenbart en yndet målgruppe for billettkontrollører.

Altså: Sett deg aldri på månedskortvogn hvis målet er å slippe å vise billetten. Ikke det at jeg beskylder deg for å ville snike, men jeg vet at enkelte har det så travelt med å få sove i setet at de ikke har tid til å vente på at konduktøren har gjort runden sin. Jeg på min side forsøker å unngå månedskortvognene, rett og slett fordi de er så mye fullere fordi alle tror de er så mye tommere. Men det er en annen historie jeg får forsøke å komme tilbake til.

På fritt-frem-vognene kommer det som regel en konduktør for å sjekke billetten. Før eller siden. De er tykke og tynne, blide og sure, kjappe eller treige. De fleste er svært så overbærende og vekker ikke folk i utrengsmål. På månedskortvognene på fjortisavgangene kommer det ALLTID en konduktør. Unnskyld; Kontrollør. De er på ingen måte overbærende, og er alle smidd i samme form. Som løver jakter de i flokker på fire eller flere sterke eksemplarer. Ulastelig antrukket og rake i ryggen. De sniker seg inn på byttet via bakveien etter at toget er fart og alle fluktruter avskåret, og slår til i all sin bryske styrke. Det var billettene! Billettkontroll! Alle billetter! I motsetning til konduktører, sjekker kontrollørene faktisk billettene. De later ikke som om de evner å se datostemplet på tre meters avstand. De legger seg opp i om du ser ut som deg selv på kundekortbilder, hvilket få vel gjør. De kan til og med finne på å spørre om du faktisk skal dit du har billett.

Det kan være riktig så irriterende. Tomhjernede konduktører er langt å foretrekke, selv om det på en dårlig dag kan gjøre godt å se en sniker få tildelt sin bot.

Ingen kommentarer: